Hanička

Hanička

Zakládám blog

Již několik let píšu stránky o životě začarovaného dítěte a jeho rodiny. Tím dítětem je naše dcera Hanička.
Nyní jsem se rozhodla vytvořit tento blog, kde budu v zápiscích pokračovat.
Doufám, že si sem najde cestu každý, kdo ji bude hledat.
Tak tedy vítej, kdo přicházíš s dobrým srdcem.



čtvrtek 12. června 2014

Aby pusa jedla

Zdravé pětileté dítě jí vše, umí krájet jídlo příborem, ukusovat jablko a namazat si třeba chleba. To naše Hanička neumí.

Hanička byla kojená do 2,5 let a kdyby mohla, možná by se kojila dodnes. Přechod na jinou stravu byl pomalinký. Neuměla pořádně hýbat jazykem, byla hodně citlivá na všechno, co do pusy dostává, často se zakuckala. Protože byla hypotonická tak také špatně držela hlavu.

Velice mi pomohla brožura "Na pomoc rodičům děti s dětskou mozkovou obrnou" od Jeniffer Warner, která sama prodělala DMO. Knížku mi půjčili ve středisku rané péče. Jsou v ní základní informace, jak dítě krmit, čeho si všímat, jak stimulovat, jaké vybrat pomůcky, jak nacvičovat pití a jedení ze lžičky apod.

Pro zlepšení práce úst, jazyka a celého obličeje je důležitá orofaciální stimulace. Jsou to soubory jednoduchých cvičení, která je dobrá provádět pravidelně, nejlépe před jídlem a tím dítě stimulovat. Orofaciální stimulaci se věnuje např. Bobath koncept, bazální stimulace a také patří do péče logopeda.

Já jsem začala s Haničkou dělat první stimulační cvičení v rámci ergoterapie. Paní terapeutka byla velmi šikovná a osvícená a proto jsme začaly posilovat práci jazyka a stimulovat obličejové svaly podle konceptu bazální stimulace. Později jsem začala hledat pro Haničku vhodného logopeda a začaly jsme ambulantně docházet k paní logopedce, která se orofaciální stimulaci také věnuje.

Cvičení nám rozhodně velmi pomohla. Protože v těle vše souvisí se vším, tak má i správná funkce orálního svalstva vliv i na mluvení, příjem potravy, omezení slinění.  Cvičení provádíme ve 4-týdenních cyklech, v jednom cyklu je vždy jedno cvičení. Zjistila jsem, že je to pro Haničku snazší, méně náročné a lépe to přijímá a vydrží. Do cvičení patří masáž prsty, míčkování malým míčkem, stimulace štětečkem a masáž dlaněmi. Myslím, že je vždy dobré postupovat podle potřeb a možností každého dítěte.

Také díky ORF dnes Hanička ve svých pěti letech ukouše tuhou stravu, aniž by se dávila, jí maso, je schopná jíst knedlíky zároveň s omáčkou.