Hanička

Hanička

Zakládám blog

Již několik let píšu stránky o životě začarovaného dítěte a jeho rodiny. Tím dítětem je naše dcera Hanička.
Nyní jsem se rozhodla vytvořit tento blog, kde budu v zápiscích pokračovat.
Doufám, že si sem najde cestu každý, kdo ji bude hledat.
Tak tedy vítej, kdo přicházíš s dobrým srdcem.



čtvrtek 12. června 2014

Pití


Problém s příjmem tekutin řeším s Haničkou vlastně od narození. Protože se narodila brzy, byla velmi malinká a drobounká a neuměla se dobře přisát při kojení. Pomohl nám kojící klobouček. Hanička se z něho naučila rychle pít a díky tomu jsme kojení nejen zachránily, ale udržely do jejích 2,5 let věku.

Mimo kojení Hanička velmi dlouho odmítala jakoukoli tekutinu. Velmi pozvolna si zvykala na pití z lahvičky. Neuměla pořádně zavřít pusinku, měla potíže s polykáním, těžko ovládala jazyk. Protože nebyla schopná "nasát" pusinkou pití, začala jsem ji savičky upravovat. Do každé jsem vystřihla dírku, kterou tekutina při naklonění tekla sama. Hanička už nepotřebovala takovou sílu a pila. Nastříhávání savičky dělám dodnes. Problém byl i ve tvaru savičky. Hanička se naučila používat kulatou jednoduchou savičku a z jiné prostě pít neumí. Pokusy o pití z ergonomicky tvarované savičky pro přirozenější pití vedly u Haničky k úplnému odmítání pití. Používám proto savičky kulaté Baby Nova,  k dostání jsou v lékárně.



Hani je také velmi vybíravá v tom, co pije. Zkoušela jsem různé čaje, šťávy a mlíčka. Haničce zachutnala přírodní šťáva Viko. Nejdříve pila několik druhů, ale nyní už delší dobu vyžaduje jenom višňovou. Na chutě je velmi citlivá a nedá se zmást.
Pití musí mít také správnou teplotu. Hanička odmítá vše studené, pití se musí vždy ohřát. Doma to není problém, horší je to venku, na výletě nebo jen při cestě k lékaři. Koupila jsem si i termoobal na lahev, který udrží šťávu přece jen déle teplou. Po delším čase je i obal neúčinný.

Snažíme se také o nácvik pití z hrnečku, a to již několik let. Výbornu pomůckou je kelímek Baby Cup, který se prodává v lékárně jako pomůcka při kojení. Kelímek je průhledný, dobře se v něm dá pohlídat množství vypité tekutiny, je tvárný. Návod na nácvik pití:

           


Hanička zpočátku zkoušela pití z kelímku, ale potom začala odmítat a nechtěla ho vzít ani do pusy.


Výbornou pomůckou pro děti s poruchami polykání je speciální hrneček s víčkem a hubičkou Suregrip. Máte také kontrolu, kolik tekutin dítěti podáváte a hrneček zabraňuje polykání zbytečného vzduchu.





Hanička pila z hrnečku několik dnů, již to vypadalo velmi dobře. Ale brzy přišla na to, že se dá strčit jazyk do hubičky a tekutina tak přestane téct a bylo po pití.

V současné době nacvičuje pití hlavně ve školce z běžného průhledného plastového hrnečku. Na dně má přidělaný obrázek pro větší motivaci. Zatím vypije pouze malé množství, max 30ml. Proto doma pije většinou z lahvičky. Zkoušeli jsme pít pouze z hrnečku, ale množství vypité šťávy se tím nezvýšilo. A protože Hanička vypije denně max. 200 - 300ml tekutiny, je pro mě důležitější, aby je vypila než aby pila zásadně z hrnečku. Jsem ráda, že vůbec pije. Už jsme prodělali období, kdy Hani pít nechtěla, vypila jen do 50ml za den a byl velký problém do ní tekutiny dostat.