Hanička

Hanička

Zakládám blog

Již několik let píšu stránky o životě začarovaného dítěte a jeho rodiny. Tím dítětem je naše dcera Hanička.
Nyní jsem se rozhodla vytvořit tento blog, kde budu v zápiscích pokračovat.
Doufám, že si sem najde cestu každý, kdo ji bude hledat.
Tak tedy vítej, kdo přicházíš s dobrým srdcem.



čtvrtek 12. června 2014

Jak na jídlo

Strava Haničky je však i dál specifická. Hani upřednostňuje sladká jídla, i omáčky musí být do sladka. Při jídle se orientuje hodně podle čichu, někdy tedy odmítá vzít nové jídlo do pusy, protože jí "nevoní". Také únava či blížící se nemoc sníží její chuť k jídlu. Jsou jídla, která jíst nechce, např. chleba, rohlíky, syrovou zeleninu a ovoce, těstoviny. Nejraději má stále kaše. Nedávno se naučila jíst piškoty, které s oblibou ukusuje při procházkách venku. Často jsem jí do sladké kaše přimýchávala zeleninové pyré, aby si trochu zvykala a přijala i další chutě.

Hani sní poměrně málo jídla. Počáteční snahy přinutit ji víc jíst, aby množstí odpovídalo normám pro dítě jejího věku, vedly jen k odmítání a někdy i zvracení. Tak jsem s tím přestala a nechala Haničku, ať se řídí svými pocity. Jeden z prvních znaků, co se naučila bylo "konec", aby si uměla říct, že už nechce. Zatím si neumí říct, že chce jíst.                                                                                                                    

Abych měla přehled, kolik toho Hanička sní, dávám jí jídlo vždy ze stejné misky, kterou také vozím všude s sebou. Tak poznám, že Hanička sní méně, než je její obvyklá dávka. V době, kdy odmítala jídlo a pití jsem každou porci vážila a zapisovala si, kolik za den snědla. Protože je stejně velká jako průměrné pětileté dítě, tak se malé porce jídla projeví na hmotnosti a Hanička snadno hubne, například během nemoci. Nejsou to dramatické skoky, jen desítky gramů, ale raději to hlídám.

Na vážení doma jsme už brzy po narození koupili přesnou digitální váhu, která zváží dítě do 20kg s přesností na 5gramů. Na váhu se může dítě položit a nebo i posadit. Jistě je k dostání více typů, my máme od firmy Sencor.