Hanička

Hanička

Zakládám blog

Již několik let píšu stránky o životě začarovaného dítěte a jeho rodiny. Tím dítětem je naše dcera Hanička.
Nyní jsem se rozhodla vytvořit tento blog, kde budu v zápiscích pokračovat.
Doufám, že si sem najde cestu každý, kdo ji bude hledat.
Tak tedy vítej, kdo přicházíš s dobrým srdcem.



čtvrtek 12. června 2014

GFCF dieta v praxi II.

GFCF dieta v praxi

Potraviny zakázané - obsahující lepek

Obiloviny 
Pšenice, ječmen, oves, žito, špaldová pšenice, tritikale a výrobky z nich vyrobené (mouka, chléb, pečivo, knedlíky, lívance, palačinky, bramboráky, vločky, kroupy, krupky, těstoviny, kaše, koláče, dorty, zákusky, cukroví, piškoty, oplatky, sušenky, strouhanka, cereálie, müsli, cornflakers (pokud nejsou označené jako bezlepkové).

Konzervované, mražené a rafinované potraviny
Paštiky, masové konzervy, hotové omáčky, hotová zeleninová jídla (bývají zahuštěné moukou), ovocné přesnídávky, obalované mražené ryby a rybí prsty (pokud nejsou označené jako bezlepkové).

Masové výrobky a uzeniny
Párky, klobásy, salámy, sójová masa, jelita, prejty a ostatní masové výrobky (pokud nejsou označené jako bezlepkové).

Nápoje
Nápoje vyrobené z ječmene (pivo, sladové mléčné výrobky), Melta, Malcao, Bikava, kávovinové náhražky, sušené a instantní kávy.

Hotová instantní jídla
Polévky, omáčky, zálivky v prášku, jíšky a jiná hotová jídla (pokud nejsou označené jako bezlepkové).

Koření a dochucovadla
Směsi koření, některé kypřící prášky na pečení (často obsahují mouku), sójové omáčky, worcestrové omáčky, kečupy, hořčice, dressingy, majonézy, tatarské omáčky, obilný ocet, bujóny v kostce (pokud nejsou označené jako bezlepkové).

Sladkosti
Bonbóny, karamelky, tyčinky, fondátové cukroví, některé pudingové prášky, Nugeta, čokoládové krémy, zmrzliny (pokud nejsou označené jako bezlepkové).

Ostatní
Výrobky se "skrytým" lepkem jako je hydrolyzovaný rostlinný protein, texturovaný rostlinný protein a všechny deriváty pšenice, ječmenu, žita a ovsa včetně sladu, upraveného potravinářského škrobu, pojivových látek, plniv a dochucovadel. Lepek je obsažen v lepidle poštovních známek, obálek, některých zubních pastách a kosmetických výrobcích.