Hanička

Hanička

Zakládám blog

Již několik let píšu stránky o životě začarovaného dítěte a jeho rodiny. Tím dítětem je naše dcera Hanička.
Nyní jsem se rozhodla vytvořit tento blog, kde budu v zápiscích pokračovat.
Doufám, že si sem najde cestu každý, kdo ji bude hledat.
Tak tedy vítej, kdo přicházíš s dobrým srdcem.



čtvrtek 12. června 2014

Zácpa u dětí

23.11.2010 pem, převzato z článku na internetu žena.cz


Problém se zácpou má mnoho malých dětí. Je to poměrně běžný problém, který ovšem pro možné komplikace a psychické bloky není dobré podceňovat.

Vyléčit se dá, ale jde o dlouhodobější proces, často právě spočívající v odstranění psychických zábran. Dlouhodobě nekakající děti stresují sebe i rodinu a ze začarovaného kruhu pak bývá cesta ven velmi náročná. Jak se lidově říká: Jde to, ale dře to...

Může dojít na narkózu

Pokud se totiž ucpe tlusté střevo tuhou nepostupující stolicí, dítě přestává pociťovat potřebné nutkání. Tlusté střevo se roztáhne a tuhý špunt začne po čase obtékat řidší stolice. Dochází ke špinění - to je už jev, který by vás měl varovat a dovést na prohlídku k lékaři. Pokud se ani nadále nedaří dítěti vyprázdnit, případně stolici dál zadržuje, následuje obvykle relaxace svalů svěrače, kdy jde bez ohledu na vůli vše ven.

Vynalézavé děti si ovšem v tuto chvíli sedají na zem či do dřepu a stahy sedacího svalstva se snaží alespoň částečně znemožnit odchod stolice. Nejhorší případy skončí až u odborníka - gastroenterologa nebo dětského chirurga - který musí zašpuntovaný zadeček uvolnit: buď klystýrem nebo dokonce odstraněním stolice v celkové narkóze. Dítě tím však v žádném případě nikdy nestrašte!

Proč to dělají?

Důvodů, proč se dítě odmítá vyprázdnit, může být hned několik.

Dítě se dostává do období prvního vzdoru (2 - 3 rok) a zadržováním stolice trestá své rodiče
Rodiče dítě nutí chodit na nočník a nedovolí mu ho opustit, dokud se nevykaká
Nástup do školky nebo jeslí (změna prostředí, stres ve školce, nedostatek soukromí nebo času na záchodě, strach)
Projev onemocnění nebo alergie (štítná žláza, celiakie, problémy s kravským mlékem, vady zažívacího traktu)
Nevhodný denní režim, špatné složení stravy a málo pohybu
Sexuální zneužívání dítěte
Čtěte také:

Jak si pomoci

Především se snažte objevit příčinu stresu dítěte a pracujte na jejím odstranění. Pokud má dítě třeba strach kakat ve školce před dětmi, nechte ho vykakat se v klidu doma - buď v ranních hodinách, nebo zkuste vytvořit nový zvyk navečer. Pro to je důležité začít „vysedávat“ pravidelně v jednu a tu samou dobu každý den a upravit podle toho také dobu příjmu potravy. Jestliže problémy vyvolal stresu z tréninku na nočník, zapomeňte na honbu za body!

Někdy se příčinu najít nepodaří a dítě časem samo (spolu s úpravou režimu a dietním opatřením) přijde na to, že je lepší se vykakat rovnou. Pokud zažilo zácpu, bojí se logicky příště stolici pustit, aby se vyhnulo bolesti. Těžko se mu vysvětluje, že později to bude třeba ještě horší. Lepší je upravit stravu a denní pohybové aktivity tak, aby to příště už nebolelo. Úprava stavu trvá někdy i měsíce, chce to trpělivost a hlavně klid.

Dietní opatření

Úprava jídelníčku a životosprávy vůbec tvoří nezbytnou součást nápravy stavu. Nejdůležitější je přísun vlákniny rozpustné ve vodě, která dokáže změkčit stolici. Zařaďte proto častěji jablka, švestky, třešně, rybíz (vše se slupkou!), sušené ovoce, luštěniny, mořské řasy.

Taktéž je třeba do stravy zahrnout celozrnnou mouku, celozrnnou rýži a celozrnné těstoviny, ořechy, semena (sezam), mák a houby, dostatek čerstvého ovoce a zeleniny (syrové zeleninové saláty, celerová nať, paprika a rajčata, hlávkový salát, syrová mrkev, dušená či vařená petržel, kedluben, ale i upravená brokolice, kapusta, zelí a špenát).

Vhodné je alespoň dočasně odstranit z jídelníčku bílé pečivo, čokoládu, kakao, sladkosti, černý čaj, koření a další podobná „zatvrzovadla“. Do jídla můžete přidávat otruby.

Někdy se k léčbě doporučuje také jedna čajová lžička olivového oleje denně. Neměly by chybět kysané mléčné výrobky(jogurty, kefír, podmáslí) a zvýšený příjem tekutin. Když přirozená úprava jídelníčku spolu se zvýšením pohybové aktivity nezabírá, může dítě na doporučení lékaře dostat i nějaké projímadlo, třeba laktulózu.