Hanička

Hanička

Zakládám blog

Již několik let píšu stránky o životě začarovaného dítěte a jeho rodiny. Tím dítětem je naše dcera Hanička.
Nyní jsem se rozhodla vytvořit tento blog, kde budu v zápiscích pokračovat.
Doufám, že si sem najde cestu každý, kdo ji bude hledat.
Tak tedy vítej, kdo přicházíš s dobrým srdcem.



čtvrtek 14. ledna 2016

Krásný nový rok 2016

Přeji všem vše nejlepší do toho dalšího roku, hodně zdraví dětem i rodinám a každý den aspoň trochu radosti a lásky.



úterý 2. června 2015

Výlet na Lipno

Poslední květnovou neděli jsme vyrazili na rodinný výlet na Lipno. Pěšky jsme došli až ke Stezce korunami stromů. Pohodlně jsme se dostali až na vršek dřevěné stavby. S kočárkem nebyl žádný problém, pouze úplně na ochoz jsou schody a plošina pro vozíčky. Odměnou za výstup nám byl krásný výhled do krajiny, který stál za to.










Vrátili jsme se k autu a popojeli do centrální části městečka, prošli se podél Lipna. Nakonec jsme navštívili výstavu Legománie, která se na Lipně koná opakovaně. Vstupné bylo poměrně drahé, ale byl to dárek pro starší dceru ke dni dětí. Modely byly úchvatné, mnohé z nich pohyblivé.






sobota 9. května 2015

8.narozeniny

V dubnu oslavila Hanička svoje osmé narozeniny.
Pogratulovat jí přišla babička s dědou i starší bráška s rodinou. Také dárečky jí potěšily a z dortu trošku ochutnala.
Tak všechno nejlepší Haničko a hlavně, ať jsi zdravá.


můj narozeninový den

ráno po snídani odpočinek s ipadem

 potom cvičení s mamkou




 poslouchám básničky


 oběd a pití s kelímku


 odpoledne 


 večerní  inhalace


 a před spaním si užívám se svými hračkami


oslava








čtvrtek 26. února 2015

Aplikace

Přibližně ve čtyřech letech začala Hanička díky zrakové terapeutce z rané péče pracovat s tabletem. Velmi se jí to líbilo, bylo radost se na ni dívat, jak vidí a pozoruje, co se na displeji děje. Tablet si zkrátka zamilovala. Tak jsme se domluvili a koupili jsme tablet od firmy Apple. Pro potřeby Haničky to byla výborná volba, protože je velmi odolný proti pádům, úderům, olizování, sezení a jiným pohromám, které s ním Hanička provádí.

Tablet Haničce velmi pomohl. Začala lépe vidět, orientovat se, zapojovat ruce a prsty, mluvit a vyslovovat, učit se nové básničky a písničky, hrát si. Má v něm své oblíbené aplikace, pohádky a hry.
I mě ipad něco naučil - vymýšlet básničky a vytvářet obrázky, pohádky a hry.



Vyrobené pomůcky

Každé dítě potřebuje pro svůj vývoj vhodné pomůcky. U zdravých dětí jsou to pastelky, vodovky, nůžky, švihadla, míče apod. U děti s postižením jsou pomůcky možná trochu jiné, ale podstata je stejná, něco se naučit podle svých možností.

Kromě různých rehabilitačních pomůcek, které se dají zakoupit, má Hanička také mnoho pomůcek vyrobených doma. Tvůrci jsou většinou členové rodiny. Jsou to pomůcky k nácviku různých dovedností, které je třeba rozvíjet, ať je to hmat, zrak, mluvení, koordinace, motorika apod.

Díky Haničce jsem se naučila věcem, o kterých jsem předtím netušila, že je někdy zvládnu. Je to velmi obohacující pocit.